1. část Mateřské self-efficacy v těhotenství

Některé otázky v dotazníku nejsou správně vyplněny.Přejít na otázky.
Dobrý den,
děkujeme za Váš zájem o zapojení se do výzkumu Mateřské self-efficacy a mateřský vztah k dítěti u prvorodiček.
Toto je první část výzkumu, ve které nabíráme respondentky, které jsou v současné době těhotné.
Po porodu bude následovat 2. a 3. část výzkumu, probíhající 2 týdny a 6 týdnů po porodu, vše online.

V této části vyplníte základní údaje o sobě, předpokládaný termín porodu a 2 dotazníky zaměřené na self-efficacy a prediktory poporodní deprese po porodu. Vyplnění potrvá cca 15 minut.

Self-efficacy je psychologický termín, označuje vědomí vlastní účinnosti v různých oblastech (přesvědčení matek, že mají schopnost dobře zvládat péči o své dítě).
Nás zajímá představa matky o své vlastní účinnosti v nové mateřské roli.

Průběh výzkumu:
Když se rozhodnete zapojit do výzkumu mateřského vztahu a self-efficacy, v období po porodu budeme sledovat změnu těchto vlastností v závislosti na sociální podpoře, kterou dostanete v nemocnici od zdravotnického personálu.

Sběr dat má celkem 3 fáze.

  1. V těhotenství vyplníte úvodní sadu dotazníků a informace o Vás (věk, rodinný status, nejvyšší ukončené vzdělání, zda jste navštěvovala předporodní přípravu, zda bylo těhotenství plánované).
  2. 1.-2. týden po porodu vyplníte 4 dotazníky (zaměřené na self-efficacy, mateřský vztah k dítěti, sociální oporu od zdravotníků, psychické změny po porodu) a informace o průběhu porodu a pobytu na oddělení šestinedělí (datum porodu vzhledem k termínu, porodnici, medicínské intervence použité v průběhu porodu, délku kontaktu s dítětem po porodu, zda jste měla dítě na pokoji systémem rooming-in na šestinedělí, zda se objevily nějaké zdravotní komplikace u Vás nebo u miminka (forma odpovědi ano/ne); jak probíhalo kojení dítěte).
  3. Na konci šestinedělí (6.-8. týden po porodu) znovu vyplníte 4 dotazníky (self-efficacy, mateřský vztah, sociální opora od blízkého okolí, psychické změny po porodu).
Zní to sice složitě, ve své podstatě však tenhle výzkum zkoumá, jak sebevědomě se matka cítí v mateřské roli a jaký vztah si vytváří směrem k dítěti v závislosti na tom, jakou péči a podporu dostávala u porodu nebo v prvních dnech po porodu.

Získané informace využijeme pro posouzení kvality péče o ženu u porodu a na oddělení šestinedělí a pro návrh dalších doporučení ke zlepšení psychosociálních podmínek v porodnicích, vzhledem k potřebám matek a dalekosáhlým souvislostem s její psychickým zdravím a nastavením dobrého vztahu s dítětem.

Zapojit se můžete bez ohledu na to, jaký porod plánujete a jak proběhne. Můžete se do výzkumu zapojit, i když přemýšlíte nad ambulantním porodem (dřívějším odchodem z porodnice), Vaše poznatky budou přínosné i v případě, že na oddělení nestrávíte doporučenou dobu.

Budeme potřebovat Váš souhlas s účastí ve výzkumném projektu a se zpracováním osobních údajů, který můžete vyplnit zde, pokud jste tak již neučinila.

ODKAZ
http://www.click4survey.cz/s4/27148/41b8d261