Souhlas s účastí ve výzkumném projektu a se zpracováním osobních údajů

Dotazník není správně vyplněn, opravte prosím chyby.Přejít na chybu
Informace o výzkumu
Děkujeme za Váš zájem o zapojení se do výzkumu:
Mateřský vztah a self-efficacy prvorodiček v psychosociálních souvislostech porodu a pobytu na šestinedělí

Základní identifikační údaje o projektu
Řešitel projektu: Mgr. Anna Fiľová, doktorský studijní program - obor Klinická psychologie, Filozofická fakulta, Arne Nováka 1, 602 00 Brno-střed.
Kontakt na řešitele: 400080@mail.muni.cz, tel. č. 774 349 793
Školitel: PhDr. Irena Komendová, PhD., 235636@mail.muni.cz
Název projektu: Mateřský vztah a self-efficacy prvorodiček v psychosociálních souvislostech porodu a pobytu na šestinedělí
Doba řešení projektu: 1.16 2019 – 1.12.2019

Účel a cíl výzkumu
Výzkumem se snažíme zjistit, jak sebevědomě se matka cítí v mateřské roli a jaký vztah si vytváří směrem k dítěti v závislosti na tom, jakou péči a podporu dostávala u porodu nebo v prvních dnech po porodu na oddělení šestinedělí. Předpokládáme totiž, že sociální opora poskytovaná ženě zdravotníky může mít vliv na vytvářející se vztah k dítěti, vnímanou mateřskou self-efficacy i poporodní změny nálad na základě prostředí a kontextu, jaký pro tvorbu nového vztahu vytváří.
Self-efficacy je psychologický termín, označující vědomí vlastní účinnosti v různých oblastech. Nás zajímá mateřské self-efficacy, tj. představa matky o své vlastní účinnosti v nové mateřské roli, její přesvědčení, že má schopnost dobře zvládat péči o své dítě.
Cílem výzkumu je potvrzení vlivu sociální opory v tomto období na self-efficacy prvorodiček i vytvářející se mateřský vztah. Chtěli bychom na základě těchto poznatků poukázat na potřebu zlepšení psychosociálních aspektů péče o ženu v citlivém období porodu a prvních dní šestinedělí i z klinického hlediska.

Průběh výzkumu

Když se zapojíte do výzkumu, budeme u Vás v období před porodem, těsně po porodu a ke konci šestinedělí sledovat vývoj a změny Vaší vnímané self-efficacy, vztah k dítěti a případné změny nálad. Vše v závislosti na sociální podpoře, kterou dostanete v nemocnici od zdravotnického personálu, a průběhu porodu a šestinedělí, ve kterém můžou mít na Vaši psychiku vliv různé stresory..

Celý výzkum probíhá v online podobě formou dotazníků a otázek na průběh porodu a pobytu na šestinedělí. Sběr dat má celkem 3 fáze.
1.       V těhotenství vyplníte úvodní sadu dotazníků a informace o Vás (věk, rodinný status, nejvyšší ukončené vzdělání, zda-li jste navštěvovala předporodní přípravu, zda-li bylo těhotenství plánované).
2. 1.-2. týden po porodu vyplníte 4 dotazníky (zaměřené na self-efficacy, mateřský vztah k dítěti, sociální oporu od zdravotníků, psychické změny po porodu) a informace o průběhu porodu a pobytu na oddělení šestinedělí (datum porodu vzhledem k termínu, porodnici, medicínské intervence použité v průběhu porodu, délku kontaktu s dítětem po porodu, zda-li jste měla dítě na pokoji systémem rooming-in na šestinedělí, zda-li se objevily nějaké zdravotní komplikace u Vás nebo u miminka (forma odpovědi ano/ne); jak probíhalo kojení dítěte).
3. Na konci šestinedělí (6.-8. týden po porodu) znovu vyplníte 4 dotazníky (self-efficacy, mateřský vztah, sociální opora od blízkého okolí, psychické změny po porodu).

Vzhledem k časovému rozvržení jednotlivých částí výzkumu budete kontaktována s prosbou o vyplnění další části v závislosti na Vašem termínu porodu. Časové rozmezí pro vyplnění dotazníků jsou přibližná.
V den předpokládaného termínu porodu, 7 dní a 14 dní po předpokládaném termínu porodu Vám bude emailem zaslána žádost o vyplnění další části výzkumu a uvedení termínu porodu.
Na základě reálného data porodu Vám pak 6., 7. a 8. týden po porodu bude zaslána další žádost o vyplnění třetí části.
Protože je termín porodu nevyzpytatelný (a úplně běžný v rozmezí 38.-42 týden těhotenství), dopředu se omlouváme za kontakt v době, kdy ještě na porod budete čekat. Emailové připomínky s prosbou o vyplnění Vám chodit přestanou, jakmile dotazníky té konkrétní části vyplníte. Po třetím týdnu a třetí emailové výzvě Vám již další email nepřijde. Týdenní rozvržení emailů jsme nastavily tak, abychom Vám co nejvíce zjednodušili zapojení se do studie.

Rizika účasti ve výzkumu
Možnými riziky, vyplývajícími ze zapojení do studie je, že byste si mohla u vyplňování dotazníků více uvědomovat nespokojenost s péčí, kterou jste dostala, a nespokojenost s výsledky a průběhem porodu vzhledem k Vašim předchozím přáním. U dotazníků zaměřených na péči o dítě a Váš vztah k němu Vám některé Vaše odpovědi můžou zvýraznit nepříjemné pocity, které již ohledně nějaké situace máte.
Ve výzkumu budete vyplňovat i dotazníky, hodnotící Váš psychický stav. Můžete si zvolit, jestli si přejete být informována o výsledcích těchto dotazníkových metod v případě, že by Vaše výsledky přesahovali hodnoty, uvádějící zvýšené riziko přítomnosti například poporodní deprese nebo poruchy vztahu směrem k dítěti.
Přejete si, abychom Vás v případě podezření na nález kontaktovali (spolu s doporučením pro další péči)?*
Výhody vyplývající z účasti studie
V případě zapojení se do studie budete mít po ukončení druhé nebo poslední série dotazníků možnost si požádat o jednorázovou telefonickou konzultaci a psychologickou podporu s řešitelkou studie.

Překážky pro účast na výzkumu
Pokud již máte děti, nemůžete se do výzkumu zaměřeného na prvorodičky zapojit.
Pokud plánujete ambulantní porod nebo porod v domácím prostředí, zapojit se můžete, průběh a místo porodu ve výzkumu dále zohledníme.

Účast na výzkumu je dobrovolná a je možné informovaný souhlas odvolat a z projektu odstoupit. Z výzkumu můžete odstoupit kdykoliv, nejpozději však do vyplnění a odeslání poslední série dotazníků.
Pokud máte jakékoliv dotazy, ozvěte se nám na uvedené kontakty.

Tento projekt byl schválen Etickou komisí pro výzkum Masarykovy univerzity. V případě dotazů, nejasností či připomínek k průběhu výzkumu můžete kontaktovat vedení komise na adrese ekv@muni.cz 

Nakládání s osobními údaji
V průběhu výzkumu budeme od Vás vyžadovat následující údaje:
·       Osobní údaje – věk, ukončené vzdělání, rodinný status, kontaktní údaj – emailová adresa, porodnice, ve které budete rodit
·       Informace o těhotenství, termínu porodu, průběhu porodu a intervencích, fyzickém stavu Vás i miminka po porodu (zda jste navštěvovala předporodní přípravu, plánování těhotenství, datum porodu vzhledem k termínu, medicínské intervence použité v průběhu porodu, délku kontaktu s dítětem po porodu, zda jste měla dítě na šestinedělí na pokoji systémem rooming-in).
·       Informace o počtu dní strávených v nemocnici, o průběhu kojení nebo další péče o dítě a případných zdravotných komplikacích Vás nebo miminka (zda se objevily nějaké zdravotní komplikace u Vás nebo u miminka - forma odpovědi ano/ne).
·       Informace o Vašem psychickém stavu a předchozích zkušenostech například s úzkostí nebo depresí.
·       Budeme shromažďovat Vaše odpovědi z dotazníků ohledně pocitů, sociální opory od zdravotníků a Vašich blízkých, psychického stavu v průběhu šestinedělí a pocitů ohledně Vaší péče o dítě.

Vaše údaje budou zpracovávány i uloženy v pseudonymizované podobě (tj. označené Vaším emailem) do doby ukončení sběru dat. Po ukončení sběru dat budou všechny odpovědi z internetového nástroje Clik4Survey vymazány. Data budou anonymizované a v této podobě uložené na osobním počítači a zálohované na pevném disku a v cloudu One Drive. Přístup k nim bude mít řešitelka projektu, Anna Fiľová.